Interview Patrick Pothuizen bij Kliknieuws

Interview Patrick Pothuizen bij Kliknieuws

Astrantia past voor figurantenrol: ‘Gaan voor top-4-klassering’

MIDDELAAR | Er waait een nieuwe wind aan de Heikantseweg in Middelaar. Vijfdeklasser Astrantia wil niet langer meer meedoen voor spek en bonen. Prediker van de sportieve ambities is hoofdtrainer Patrick Pothuizen. “We willen voor een plek bij de eerste vier of een periodetitel gaan. Die ambitie durf ik best uit te spreken.”

Door Martijn Schwillens

Het was een prestatie die meerdere media was opgevallen: voor het eerst in de 93-jarige clubhistorie kwalificeerde SV Astrantia zich vorige week voor de knock-outfase van de KNVB-districtsbeker. Leuk voor de bühne, maar voor Pothuizen vooral het bewijs dat de weg die twee jaar geleden is ingezet, de juiste is. “De districtsbeker winnen we niet, maar het zegt wel iets over hoe we zijn gegroeid als team. Het is geen toeval dat we twee vierdeklassers verslaan, want we presteren doorgaans het beste tegen ploegen die willen voetballen.”

Kelderklasse
Astrantia stond jarenlang symbool voor kelderklasse-voetbal, maar dat label is er volgens Pothuizen wel van af. “In het verleden speelde Astrantia altijd een bijrol, met af en toe een uitschieter naar boven en nog langer geleden een keertje een periodetitel (2015). Maar we zijn deze zomer eigenlijk verder gegaan waar we door corona in maart 2020 mee moesten stoppen”, legt hij uit. “In het seizoen 2019-2020 stonden we tweede in de winterstop. Daarna zakten we een beetje weg, maar lagen we op schema voor een mooie eindklassering. Vorig seizoen tel ik niet mee, maar we zijn ook tijdens de coronapandemie blijven trainen in groepjes van vier en twee. Conditioneel zijn we ijzersterk. Er zijn enkele jonge jongens uit de eigen jeugd bijgekomen, waardoor ik meer mogelijkheden heb gekregen en we niet minder worden als ik een paar keer moet wisselen.”

Speelwijze
Dat is ook nodig voor de speelwijze die de oud-speler van NEC en FC Twente voor ogen heeft met Astrantia. Zelf stond de oud-prof te boek als smeerlap (Pothuizen heeft het record van meeste gele kaarten (84) ooit in de Eredivisie, red.), maar dat zegt niets over hoe hij de geelhemden wil laten voetballen. “Ik vind het erg belangrijk dat onze organisatie goed staat. Verdedigend staat het prima, maar aan de bal moet het allemaal nog wat nauwkeuriger. Ik speel het liefst 4-3-3, maar nog belangrijker vind ik het dat we flexibel kunnen zijn in hoe we spelen en ons kunnen aanpassen zodra de tegenstander een heel ander systeem hanteert. In de persoonlijke duels mag het best hard gaan, maar dat vind ik niet het belangrijkste. Ik wil dat we voetballend een oplossing zoeken en vinden”, verduidelijkt Pothuizen. 

Top-4
De grootste winst valt volgens de hoofdcoach te behalen in het zakelijker spelen, want juist tegen de ploegen uit het rechterrijtje (’stugge tegenstanders die je vooral het voetballen willen beletten’) heeft Astrantia het vaak lastig. “Dat betekent geduld betrachten en effectiever voor de goal worden”, concludeert 49-jarige Culemborger. “Ik ken niet alle ploegen in onze klasse (5E), maar HBV is voor mij de duidelijke favoriet komend seizoen. Die moeten kampioen worden. Wij gaan voor een plek er net onder en/of het winnen van een periodetitel.”

Bron: Kliknieuws