Historie

Astrantia is opgericht in mei 1928. Maar rond 1900 werd er al voetbal gespeeld in Middelaar. In de weilanden met een bal van “komassen” (dit zijn leren beenkappen die toentertijd door de mannen gedragen werden, opgevuld met hooi). Piet Siebers heeft een heel mooi artikel hierover in het Jubileumboek geschreven.

 

De eerste naam bestond zo’n 3 jaar en was Oranje Nassau. Jaren later kwam er Jonge Kracht. In de jaren 20 is in Middelaar de voetbalclub Sparta opgericht en die heeft bestaan tot 1923. De wedstrijden werden gespeeld op “Het Broek”, een stuk weiland achter het huis aan de dorpsstraat waar nu Henk Simons woont.

 

Onze naam Astrantia hebben we gekregen in mei 1928. Helm Janssen had de naam gevonden. In het hele land was er geen vereniging die zo heette. En nu nog niet. Het was een sterk plantje dat groeit op de heide. Het oer-Hollandse plantje heet in het Nederlands ‘Zeeuws Knoopje”. Volgens het woordenboek betekend Astrantia vrijpostig.

 

De oorlog heeft ook voor de club moeilijke tijden gehad, in 1942 heeft de club een jaar stilgelegen. Met man en paard probeerden Astrantianen de velden weer begaanbaar te maken. In 1948 was de eerste vergadering volgens de oude gegevens. In 1950 wordt Gerrit Ambrosius voorzitter. De officiële gegevens van voor de oorlog zijn verloren gegaan.

 

In 1980 werd het gerenoveerde sportcomplex geopend.

 

In 1982 promoveerde het 1e elftal o.l.v. Joop Heinstra, naar de eerste klasse van de KNVB afd. Nijmegen. De gezellige houten kantine heeft met de voeten in het water gestaan in 1984.

 

Ze degradeerden maar in 1985 promoveerden ze weer. In 1986 degraderen ze weer. Het 1e speelde toen in de 2e klasse. Maar het 2e speelde 1e klasse.

 

Dan is er een zwarte bladzijde 6 november 1987. Een inbrekers duo steekt de houten kantine in brand. Veel dierbare herinneringen, vele sportprijzen en heel veel materiaal gaat verloren.

 

Met hulp van diverse verenigingen en middels verkoop van de zgn. bouwstenen en een grote inzet van vrijwilligers kon op 11 mei 1988 de nieuwe kantine weer heropend worden.

 

In 1988 heeft Ton PeteNemeth het voorzitterschap van Wim Nagels sr overgenomen. Wim Nagels sr. was 33 jaar voorzitter en is verkozen tot erevoorzitter. Op 4 mei 1989 werd Astrantia 1 kampioen sinds meer dan 50 jaar. Het hele elftal incl. trainer Hans Bongartz ging uit zijn dak”.

 

In 1997 is Harrie Janssen voorzitter geworden van zijn voetbalclub. Hij had een aantal doelen: dat waren het voortbestaan van de vereniging eerder overleven te noemen. En een ambitieuze voetbalvereniging te worden. Een goeie basis creëren qua accommodatie en voetbalvereniging toen is ook de kweekvijver voor de jeugd, een zeer enthousiaste mix van A-junioren en oud eerste elftalspelers gecreëerd. Astrantia 5 die meer publiek op de zondag langs de lijn had staan dan de selectie. Het werd de basis van een nieuw jong eerste elftal. Zij wonnen bij het champignontoernooi in Milsbeek tegen sportclub Eendracht hun eerste officiële wedstrijd.

 

In 2000 speelde Roda JC tegen het regio team van RKVV Astrantia, hier zijn nog mooie videobeelden van.

 

Eind 2002 najaar en winter heeft Astrantia met de vrijwilligers zelfstandig de hele accommodatie verbouwd en gerenoveerd. Op tijd klaar voor het 75-jarig jubileum.

 

2003 Jubileumfeestweek 75jaar!
2 dagen voor de jubileumwedstrijd Astrantia-NEC, plaatste NEC zich voor Europeesvoetbal.
Het was een feest op onze Astrantiavelden! Neeskens, NEC-fans en heel Middelaar keken op deze prachtig, zonnige dag relaxed langs de zijlijn toe.

 

Alle voetbalclubs kampen met te weinig spelers ook Astrantia heeft het hier moeilijk mee. En kan nog net het hoofd boven water houden.

 

Juni 2006 eindigt De Rooms Katholieke Voetbal Vereniging RKVV Astrantia en draagt de laatste voetbalvoorzitter Harrie Janssen na 9 jaar het stokje over aan Wil Janssen.

 

Hij wordt de nieuwe voorzitter van Astrantia Sportvereniging en het weet het moeilijke eerste fusiejaar in goede banen te leiden. Door de fusie van voetbal en korfbal is Astrantia SV een sterke sportvereniging geworden. De Korfbaldames worden kampioen. Het damesteam onder leiding van coach Peter de Bruin promoveert  naar de overgangsklasse. Dit is uniek voor de korfbalafdeling van Astrantia en dat wordt uitbundig gevierd. Na anderhalf jaar draagt Wil Janssen de taken over aan de nieuwe voorzitter.

 

In nov 2007 wordt Wiel ten Haaf gekozen als nieuwe voorzitter van Astrantia SV. Het zijn moeilijke tijden maar wanneer niet zou je haast zeggen. De jeugd van de sportvereniging werkt veel samen met Milsbeek hoewel veel clubs het niet redden is het Astrantia tot nog toe nog steeds gelukt.

 

Op 25 maart 2013 is er een bijzondere ledenvergadering. Het bestuur bestaande uit 9 man wordt gereorganiseerd naar 5 bestuursleden. Norbert Kamps wordt de nieuwe voorzitter. Iedereen gaat er weer met frisse moed tegenaan.

 

Op 1-1-2015 werd tijdens de altijd gezellige Nieuwjaarsreceptie waarbij jubilarissen in het zonnetje worden gezet en de Astrantia Trofee wordt uitgereikt was het dit jaar special. Er was een postuum eerbetoon voor clubvrouw Anny Bus. Zij was een echte Astrantiaan in hart en nieren en was meer dan 25 jaar kantinebeheerster. Maar ook op vele andere vlakken kon Astrantia altijd een beroep doen op haar. Anny werd Postuum benoemd tot Erelid van Astrantia.