Artikel in De Gelderlander (Astrantia 1 – Sporting ST 1)

Artikel in De Gelderlander (Astrantia 1 – Sporting ST 1)

Gladiatoren op een zompig veld. Sjuul Hermsen (Astrantia) schermt de bal af voor zijn tegenstander. © David van Haren

Historie op komst in Middelaar: leidt NEC-icoon Patrick Pothuizen Astrantia naar eerste titel sinds 1988?

Bij voetbalclub Astrantia schrijven ze het wedstrijdformulier nog met de hand. Maar de tijd staat niet stil in Middelaar. Een historische titel is in de maak.

Rens Hermsen 27-03-23, 06:50

Spijkerharde duels, de nodige commotie en matig voetbal op een zompig veld. Het duel tussen Astrantia en Sporting ST heeft alles wat van een topper op het laagste amateurniveau kan worden verwacht. Door het gelijkspel (2-2) op sportpark De Heikant blijft de titelrace in de vijfde klasse D onverminderd spannend.

Eerste titel sinds 1987/1988?

Een halfuur voor de aftrap in de bestuurskamer van Astrantia. Het officiële wedstrijdformulier glijdt niet uit de printer, maar wordt op het laatste moment met de hand geschreven. Met pen op papier, net zoals vroeger. Bij een club die zich over enkele weken wellicht vierdeklasser mag noemen.

Met nog vijf duels op het programma staat de ploeg uit Middelaar op kop in de vijfde klasse D. Gelijk in punten met Sporting ST, maar met een beter doelsaldo (+31 om +25) dan de concurrent uit Swolgen. Astrantia is hard op weg naar zijn eerste kampioenschap sinds het seizoen 1987/1988.

Op eigen benen

,,Het zou een historische prestatie zijn voor de club”, zei Thijn Fransman, die de late gelijkmaker scoort in de competitietopper. ,,In de omgeving zie je veel verenigingen fuseren. Het zou fantastisch zijn als we met deze club, die nog steeds op eigen benen staat, kunnen promoveren naar de vierde klasse. We hebben hier maar twee seniorenteams.”

Het team is rijp voor een stap hogerop, vindt de spits uit Ven-Zelderheide: ,,We hebben een aantal oefenduels gespeeld tegen derde- en vierdeklassers. Tegen die ploegen werden we niet weggespeeld en boden we voldoende tegenstand. In de laatste vier jaar hebben we enorme stappen gemaakt.”

Totaalplaatje

De 27-jarige aanvaller doelt op de komst van Patrick Pothuizen (51) in de zomer van 2019. De oud-profvoetballer van NEC, FC Twente en Vitesse zorgde voor een cultuuromslag in Middelaar. Fransman: ,,Sinds Patrick er is, stappen we het veld op met een plan. Er zit een gedachte achter het spel, terwijl dat voor zijn komst soms ontbrak. We trainen iedere dinsdag en donderdag met een man of twintig en doen vooral oefeningen met de bal. Als voetballer doe je dat het liefst. Het totaalplaatje klopt.”

‘Potje’ maakte als profvoetballer alles mee, maar na de 2-2 van Fransman juicht hij net zo hard als toen de oud-verdediger in 2008 als invaller twee keer scoorde tegen Sparta.

Veldslag

,,Ik hou gewoon van het spelletje”, zegt de oefenmeester, die ook nog aan het roer staat bij de zaterdagploeg van Achilles’29. ,,Ik ben trainer van een vijfdeklasser, maar daar gaat het helemaal niet om. We willen met deze ploeg promoveren en een late goal als deze doet dan wat met mij. Het was een intense strijd.”

Op het drassige veld in Middelaar werd een veldslag uitgevochten. De gele tenues van Astrantia zagen al snel bruin van de modder. De strijdvaardigheid leverde de thuisploeg voor rust echter niet veel op. Sven Beurskens zette de bezoekers uit Swolgen op voorsprong met een gelukkige poging van afstand. Via een vlugge counter schoot Stef Burgers zijn ploeg terug in de wedstrijd, maar de gelijke stand was van korte duur. Een rake poeier van Jimmie Janssen zorgde alsnog voor de 1-2 ruststand.

In de tweede helft ging de ploeg uit Middelaar naarstig op zoek naar een treffer. De late gelijkmaker van Fransman leidde tot een orgastische uitbarsting van vreugde op De Heikant.

Bron: De Gelderlander, artikel 27-03-2023